Nowoczesna kuchnia to dzisiaj nie tylko eleganckie meble, ale też elementy, które pozwolą na łatwiejsze i wygodniejsze przygotowywanie posiłków. Patelnia grillowa jest bez wątpienia takim przedmiotem. Czym patelnia grillowa różni się od klasycznych patelni?
Patelnia grillowa z karbowanym dnem
Czy grillowane potrawy to wyłącznie domena wiosny i lata? Okazuje się, że nie – dzisiaj możemy przygotować dania tego typu bez względu na porę roku czy pogodę za oknem. Umożliwi nam to funkcjonalna patelnia grillowa. Patelnie takie pozwolą przywołać smak ulubionych potraw również w środku zimy. Jak to możliwe?
Patelnia grillowa różni się od klasycznych patelni użytkowanych w kuchni – najbardziej widoczną różnicą jest jej karbowane dno. Rowki w patelni sprawiają, że nadmiar tłuszczu nie dotyka przygotowywanych produktów. Dzięki temu nie są one tak tłuste pod zdjęciu z patelni. Istotne jest także to, patelnia wyściełana jest licznymi powłokami, których zadaniem jest umożliwienie smażenia na minimalnej ilości tłuszczu. Powłoki ceramiczne czy teflonowe przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka przywierania pokarmów do dna oraz do zmniejszenia szansy na przypalenie ulubionych dań. Powłoki wpływają również na równomierne przeprowadzanie ciepła wewnątrz patelni, co przekłada się na szybszy proces smażenia.
Z czego tworzone są patelnie grillowe?
Patelnia grillowa jest produktem doskonale wpisującym się w nowoczesne trendy – jest ona wykonana ze stali nierdzewnej lub aluminium. Tworzywa te są zabezpieczone przed działaniem wilgoci i korozją, wysokimi temperaturami. Z pewnością warto również zwrócić uwagę na rączki patelni grillowych – są one profilowane i wykonane z materiałów antypoślizgowych, co znacząco ułatwia codzienne smażenie i sprawi, że będzie ono bezpieczne.