TOP

Jak przygotować samemu mleko roślinne?

Mleka roślinne są produktami stale zyskującymi popularność – to alternatywy dla krowiego mleka, które okazują się być zdrowe i smaczne. Można dostać je w każdym supermarkecie, jednak ceny niektórych z nich odstraszają przed regularnym zakupem. Wiele osób zastanawia się wobec tego, jak zrobić mleko roślinne i czy możliwe jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji oraz zadowalającego smaku.

Mleko ryżowe

Aby przygotować całkiem sporą ilość mleka ryżowego wystarczy gotować przez dwie godziny ryż (około dwie łyżki) w litrze wody. Po tym czasie całość nadaje się do zblendowania na gładko. Do powstałego napoju zaleca się dodać nieco soli dla uwydatnienia smaku oraz słodzika (jedną łyżeczkę). W przypadku tego mleka należy jednak liczyć się z tym, że po dwóch dniach straci świeżość, zatem najlepiej wykorzystywać je jak najszybciej.

Mleka orzechowe

Orzechy powinny być włączone do diety i korzystanie z ich dobroczynnych właściwości z pewnością wyjdzie na zdrowie. Mleko zrobione z orzechów zazwyczaj jest dość proste w przygotowaniu. W przypadku mleka na bazie nerkowców szklankę tych orzechów zalewa się trzema szklankami wody, słodzi i blenduje, a następnie przelewa przez gazę, by zatrzymać drobne kawałki. Z kolei mleko migdałowe uzyskuje się poprzez zblendowanie jednej szklanki migdałów z 5 szklankami wody. Tutaj również warto całość posłodzić, np. syropem klonowym (kliknij tutaj aby dowiedzieć sie dlaczego warto używać syropu klonowego), a później przelać przez gazę.

Mleko kokosowe

Mleko zrobione z kokosa jest uważane za jedno z najsmaczniejszych. By je zrobić, 200 gramów wiórków kokosowych moczy się przez całą noc, a rano zalewa litrem wody. Wszystko trzeba podgrzewać w garnku, aż osiągnie się temperaturę powyżej 60 stopni. Następnie, tak jak w przypadku większości mlek, wystarczy blendowanie i użycie gazy.

Dzięki powyższym przepisom wiadomo już, jak zrobić mleko roślinne. Jego różne rodzaje znacznie odbiegają od siebie smakiem, zatem jeśli jedno okaże się niezbyt smaczne, warto spróbować kolejnego. Dobrze również wspomnieć, że tak przygotowany roślinny napój nadaje się nie tylko do picia, ale także pieczenia i gotowania.

Categories Zdrowie i Uroda