Wiele osób zaciekle walczy o jakość wyprodukowanej kawy. Istnieje wiele sposobów na uzyskanie idealnej kawy, które można znaleźć w sieci internetowej. Jednak niewiele źródeł mówi o tym jak ważna jest jakość wody dostarczanej do ekspresu do kawy. Z reguły wodę z kranu od razu przelewa się do zbiornika wodnego, a następnie wkłada do ekspresu. Zamontowanie filtra takiego jak filtr wody do ekspresów do kawy Russell-Hobbs potrafią sprawić, że woda zostanie odpowiednio przeczyszczona co przełoży się na smak kawy.

 

Z czego składa się filtr wody do ekspresów do kawy RUSSELL-HOBBS

 

Filtry wody takie jak filtr wody do ekspresów do kawy Russell-Hobbs posiadają w swojej strukturze komponenty, które sprawiają, że woda jest znakomicie oczyszczona, a co za tym idzie jakość stworzonej kawy jest pierwszorzędowa. Głównym elementem, którego zadaniem jest poprawa smaku i zapachu kawy jest węgiel aktywny. Węgiel aktywny znajdujący się w zabudowie filtra ma właściwości pochłaniające. To znany absorbent, który pochłania nawet zbyt duże dawki leków, które dostały się do organizmu człowieka ratując jego życie. Podobny mechanizm działania posiada w przypadku pochłaniania zanieczyszczeń wody. Zamyka je we własnej strukturze uwalniając wodę od chloru, opiłek metali ciężkich czy nawet pestycydów!

 

Niestety wcześniej wspomniane zanieczyszczenia potrafią realnie wpłynąć na jakość produkowanej kawy. W przypadku osób, które choć trochę interesują się jakością małej czarnej zdecydowanie dostrzegą oni różnicę w przygotowaniu kawy z wykorzystaniem bądź bez wykorzystania filtra. Właśnie dlatego można jednoznacznie stwierdzić, że filtr wody do ekspresów do kawy Russel-Hobbs to wspaniała pomoc, na którą zasługuje każdy ekspres.

 

Podsumowanie

 

Filtry mają jedyną wadę – trzeba je wymieniać regularnie. Jest to związane z ograniczonymi możliwościami chłonnymi węgla aktywnego, który z czasem po prostu traci swoje działanie stając się bezużytecznym. Mówi się, że wymiana filtra powinna nastąpić co około 3 miesiące użytkowania ekspresu.