Kakao zawiera związki zwane flawanolami, które są rodzajem polifenoli. Polifenole są naturalnie wytwarzane przez rośliny i dlatego znajdują się w pokarmach roślinnych, takich jak owoce, warzywa, herbata, kawa, wino, zboża i czekolada.

Jakie badania przeprowadzono na temat flawanoli kakaowych i zdrowia?

Badania nad potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi flawanoli kakaowych obejmują wiele różnych obszarów, w tym wpływ na zdrowie serca, odporność, zdrowie zębów, skórę, bakterie jelitowe i raka. Chociaż istnieją obiecujące odkrycia sugerujące, że flawanole kakaowe mogą korzystnie wpływać na markery zdrowia serca (takie jak ciśnienie krwi i cholesterol we krwi), dowody dotyczące innych korzyści zdrowotnych są ograniczone. Podczas większości badań podawano ludziom napoje, kapsułki lub batony czekoladowe, które zostały specjalnie przygotowane tak, aby zawierały duże ilości flawanoli kakaowych. Ilość flawanoli obecnych w kakao jest zróżnicowana w zależności od rodzaju i pochodzenia ziaren kakaowych, a straty wynikają z procesów zachodzących przy produkcji czekolady, dlatego też dostępna do kupienia czekolada zawiera znacznie mniej flawanoli niż preparaty stosowane w badaniach naukowych. Producenci czekolady na ogół nie podają szczegółowych informacji o zawartości flawanolu w swoich produktach na etykiecie ani na swoich stronach internetowych. Artykuł, w którym przeanalizowano różne batony czekoladowe dostępne na rynku w Wielkiej Brytanii, wykazał, że gorzka czekolada zawiera znacznie więcej flawanoli kakaowych niż czekolada mleczna. Dietetyk.edu.pl z pełnym przekonaniem poleca kostkę gorzkiej czekolady dziennie.

Czy są jakieś zatwierdzone oświadczenia zdrowotne dotyczące czekolady?

W 2012 r. Oświadczenie zdrowotne z sformułowaniem „Flawanole kakaowe pomagają utrzymać zależne od śródbłonka rozszerzenie naczyń krwionośnych, które przyczynia się do prawidłowego przepływu krwi” zostało zatwierdzone do stosowania w UE. „Utrzymanie rozszerzenia naczyń krwionośnych zależnego od śródbłonka” oznacza zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych, co poprawia krążenie w organizmie i może wiązać się z poprawą zdrowia serca. Aby skorzystać z oświadczenia, produkt musi dostarczać 200 mg flawanoli kakaowych dziennie, co może być dostarczone z 2,5 g proszku kakaowego o wysokiej zawartości flawanolu, 10 g ciemnej czekolady o wysokiej zawartości flawanolu lub mniej niż jeden gram ekstraktu kakaowego o wysokiej zawartości flawanolu w kapsułkach lub tabletki. Na rynku istnieje bardzo niewielka liczba specjalistycznych produktów, które zostały wytworzone w procesie konserwującym flawanole kakaowe i dlatego zawierają duże ilości, jednak takie produkty są drogie i na ogół nie są dostępne w dużych sklepach.

Czy więc gorzka czekolada jest zdrowa?

Należy pamiętać, że większość rodzajów czekolady jest bogata w kalorie, zawiera tłuszcz i wolne cukry, dlatego należy ją spożywać rzadziej oraz w małych ilościach. Wybór gorzkiej czekolady zamiast mlecznej może pomóc w trzymaniu się mniejszych porcji ze względu na jej mocniejszy smak i prawdopodobnie zwiększy ilość spożywanych kakao flawanoli. Chociaż trudno jest mieć pewność co do potencjalnych skutków zdrowotnych, możliwe jest, że flawanole kakaowe mogą przynieść pewne korzyści dla zdrowia