TOP

Rydze marynowane – idealny dodatek do mięs

Przysmaki regionalne coraz częściej goszczą na polskich stołach. Na popularności zyskują również różne rodzaje grzybów marynowanych, które podobnie jak rydze marynowane wykorzystuje się jako przekąskę i dodatek do mięsa. Jednak podobnie jak w przypadku innych grzybów, także rydze nie powinny być łączone z alkoholem ze względów zdrowotnych.

Jak przyrządzić marynowane rydze

Rydze marynowane kojarzą się z tradycyjną zalewą na bazie octu, w której pojawiają się dodatki smakowe, jak cebula, gorczyca, ziele angielskie czy pieprz. Tradycyjna zalewa octowa jest dość kwaśna, nawet jeśli zmieni się proporcje wody i octu, dlatego niektórzy kucharze sięgają po miód. Zalewa octowa z dodatkiem miodu jest zalewą słodko-kwaśną, przy czym proporcje octu i miodu są dość zbliżone. Ten rodzaj zalewy powinien być dodatkowo delikatnie osłodzony.

Tradycyjna potrawa, jaką są marynowane rydze, może również zyskać bardziej egzotyczny smak, jeśli zalewę uzupełni się o dodatek pomidorów. W zależności od przepisu pomidory należy przesmażyć na patelni, dodając do nich podsmażoną cebulę i ugotowane rydze, można również pomidory w postaci koncentratu czy pasty pomidorowej dodać do zalewy, aby następnie w takiej zalewie przez kilka minut gotować rydze i cebulę. Bez względu na rodzaj marynaty, w każdym z przepisów należy dodatkowo pasteryzować słoiki z gotową marynatą.

W niektórych regionach Polski do marynaty do grzybów dodaje się także unikalne dodatki. I tak w Zachodniopomorskim do miodowej zalewy dodaje się zieloną szyszkę sosnową, z kolei w Podlaskim do marynaty dodaje się czosnek i paprykę.

Kto powinien unikać marynowanych grzybów

Jednak nie każdy smakosz może jeść grzyby marynowane. Marynowanych rydzów, podobnie jak innych grzybów w zalewie octowej, nie powinno się łączyć z alkoholem, dlatego należy zrezygnować z podawania rydzów jako przystawki do wódki czy innych mocnych alkoholi. Obciążona rozkładem alkoholu na inne związki wątroba bardzo źle znosi marynowane przekąski, w tym również marynowane grzyby.

Z marynowanych rydzów powinny także zrezygnować osoby z chorobami wątroby i układu pokarmowego. Podobnie jak innych grzybów, także rydzów w marynacie nie powinno się podawać dzieciom poniżej 7 roku życia oraz osoby starszym. Nie ma jednocześnie większych przeciwwskazań, aby z tak przygotowanych grzybów musiały zrezygnować kobiety w ciąży, choć również one powinny uważać na ilość spożywanych grzybów.

Rydze marynowane znajdziesz na Sklep.vitapol.net

Categories Ciekawe