TOP

Koncentrat barszczu czerwonego – świetny wynalazek

W dzisiejszych czasach każdy z nas naprawdę dużo pracuje. W związku z tym mamy coraz mniej czasu na gotowanie w ciągu tygodnia, jednocześnie jednak chcielibyśmy się zdrowo odżywiać. Dlatego też świetne są wszelkie pomysły, które umożliwiają nam przyrządzenie wieczorkiem naprawdę smacznego, zdrowego i lekkiego dania.

Koncentrat barszczu czerwonego – tak, to właśnie to!

Dlatego warto zainteresować się koncentratem barszczu czerwonego. Któż z nas nie lubi tej zupy? Jest ona smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin i doskonale rozgrzewa. A na dodatek dzięki koncentratowi można ją naprawdę szybko wykonać. Jak? Otóż wystarczy w zasadzie garnek wody i bulionu. Do tego dodajemy koncentrat i przyprawiamy. Jeśli chcemy taki barszczyk wypić, to nie musimy nic już więcej robić. Jeśli zaś wolimy barszcz jako danie obiadowe, to możemy dodać jeszcze trochę startych buraczków czy innych warzyw oraz śmietanę.

Koncentrat barszczu czerwonego gotowy

Istnieją dwa główne rodzaje koncentratu barszczu czerwonego – może on być wykonany samodzielnie albo też możemy kupić gotowy w markecie czy na rynku. Który jest lepszy? Generalnie lepszy będzie ten, który zrobimy sami, niemniej jednak nie oznacz to, że koncentraty kupione w markecie już się do niczego nie nadają. Wręcz przeciwnie mogą one także być naprawdę smaczne i zdrowe.

Jak je wybrać? Otóż najlepsze będą na pewno koncentraty w płynie krótszą datą ważności. Wówczas mamy jakąś gwarancję na to, że dany produkt jest naprawdę świeży. Ponadto warto sprawdzić zawartość procentową buraczków oraz to, czy koncentrat posiada syrop glukozo – fruktozowy, glutaminian sodu, czy inne substancje, które nie działają zbyt korzystnie na nasz organizm.

koncentrat barszczu czerwonego domowy

Warto także wspomnieć o tym, że dzisiaj bez problemu możemy wykonać także taki koncentrat samodzielnie. Wcale nie zajmuje to bardzo dużo czasu. Wystarczy bowiem obrać buraczki, pokroić je i zagotować, dodając pod koniec odrobinę soku z cytryny. Następnie wkładamy buraczki do słoiczków, zalewamy sokiem z buraków, dodajemy ziela angielskiego, pieprzu i listka laurowego i zakręcamy słoik. Całość pasteryzujemy przez 20 minut i w zasadzie mamy już gotowy koncentrat. Oczywiście taka zupa na pewno będzie zawierała bardzo wiele wszelkich minerałów i witamin. Warto zatem czasem trochę czasu poświęcić.

Categories Zdrowie i Uroda